Come help us celebrate 45 years!

45 Years Celebration

Mind flex: Matters of the mind

Mental Health Awareness Month is upon us. And that means it’s time to put your knowledge to the test and unravel the enigmatic world of mental health. Let’s dispel some common misconceptions and shine a light on the significance of mental health awareness.

1. When is Mental Health Awareness Month observed?

A. February

B. March

C. April

D. May 

2. What is the primary goal of Mental Health Awareness Month?

A. To raise funds for mental health organizations.

B. To provide free mental health screenings.

C. To increase awareness about mental health issues.

D. To celebrate mental health achievements. 

3. How many adults worldwide experience a mental health condition in their lifetime?

A. 1 in 10

B. 1 in 2

C. 1 in 6

D. 1 in 4 

4. Which color ribbon is commonly associated with mental health awareness?

A. Yellow

B. Blue

C. Green

D. Red 

5. What is a common misconception about mental health?

A. It’s not affected by lifestyle choices.

B. It’s a sign of personal weakness.

C. It can be cured with medication alone.

D. It only affects adults. 

6. What’s an effective way to support someone struggling with their mental health?

A. Avoid the topic so they don’t feel worse.

B. Tell them to stay positive.

C. Listen without judgment.

D. Offer advice based on personal experiences. 

7. Poor mental health can increase the risk for which long-lasting physical conditions?

A. Cancer

B. Stroke

C. Heart disease

D. All of the above 

8. Suicide is the _______ leading cause of death among people ages 10 to 24 in the United States.

A. First

B. Second

C. Third

D. Fourth 

9. Three-quarters of mental illnesses begin before what age?

A. 8

B. 10

C. 18

D. 24 

10. Serious mental illness costs America how much in lost earnings per year?

A. $1.7 billion

B. $20.6 million

C. $193.2 billion

D. $400.5 billion


Answers:

1-D, 2-C, 3-B, 4-C, 5-B, 6-C, 7-D, 8-B, 9-D, 10-C

Back to issue